THE PROBLEM  Because of zoning limitations and respect for the architectural style of the original house the architect chose to expand the English style country house in Bergen County down into the basement, instead of out or up. The need for light and air to reach into the new living space of the former basement, and the need to connect multiple living levels inside and out required a creative and bold solution, a secret, sunken garden.

residential p1_1

THE SOLUTION  The design created a multi level transition from the below ground family room to a first floor master bedroom that provided outdoor living spaces, saved mature trees, and provided comfortable and creative access to six rooms from multiple levels and doorways.  The design specified dry laid stone walls to create planters and stairs that seamlessly transitioned from an initially massive concrete retaining wall that was covered in a matching stone veneer up to the back yard and patio.  The predominantly native plants soften the stone walls to create a secret, sunken, nested garden within a garden- very private but very light.

Include Menu HTML Css3Menu.com

Include Menu HTML Css3Menu.com